Kuchnia izraelska


Strona główna -> Izrael -> Kuchnia izraelska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Dzisiejsza kuchnia izraelska stanowi mieszankę wielu kuchni świata. Jest smaczna, prosta, sycąca, a dzięki wielu sałatkom także lekka i zdrowa.


Lekach - żydowskie ciasto z orzechami i miodem

Koszerność

W tradycyjnej kuchni żydowskiej obowiązuje zasada koszerności (po hebr., że coś nadaje się do konsumpcji, jest odpowiednie i rytualnie czyste). Wśród mięs nie jada się np. produktów z: świń, osłów, koni, wielbłądów, dziczyzny, płazów. Nie łączy się też produktów mięsnych z mlecznymi. Za to preferuje się ryby, ale tylko takie z płetwami i łuskami. Rzeźnik ubijający tusze zwierząt musi to robić w specjalny sposób, odpowiednim nożem. Osoba ta nazywana jest szohet, ortodoksyjny, uczony w Torze i wykwalifikowany do tej pracy. *

Potrawy

Izraelczycy zajadają się chlebami pita wypełnionymi falafelami (smażone kulki ze zmielonych nasion strączkowych), fulem (czosnkowe puree z fasoli i bobu), szoarmą (grillowane kawałki mięsa), czy hummusem (gęsta pasta z ciecierzycy). Do perfekcji opanowali sztukę komponowania i podawania sałatek, których zjadają ogromne ilości. Raczą sie też bagietkami lub arabskimi obwarzankami posypanymi sezamem, z jajami na twardo i serem. Popularną przekąską Izraelczyków są prażone pestki słonecznika, dyni, arbuza zmieszane z migdałami, orzechami laskowymi i pistacjowymi.

Mięso i ryby

Młodzież preferuje dania kuchni chińskiej, meksykańskiej i włoskiej (pizza). *Żydzi, którzy przybyli z Jemenu proponują: szaszłyki, czyli pieczone na ogniu kawałki mięsa; kebaby – pieczone mięso mielone; oraz warzywa faszerowane. Do takiej potrawy często podaje się sok z tamaryndowca. Dla turystów przyrządza się rybę św. Piotra pochodzącą z Jeziora Galilejskiego. Ze względu na uciążliwe i liczne ości Izraelczycy jedzą ją niechętnie, za to Europejczycy cenią za delikatne, kruche i smaczne mięso. Taką rybę podaje się z limonką, cytryną i chlebem pita.

Warzywa i przyprawy

Z restauracji izraelskich wydobywa się często wyraźny, pobudzający apetyt zapach smażonej cebuli i czosnku z domieszką kminku, goździków, orientalnej gałki muszkatołowej, szafranu i rozgrzanego miodu.

Desery

Żydzi z Austrii przygotowują np. przepyszne strudle, przybysze z Rumunii – steki i wątróbki, z Węgier - gulasze, a emigranci z wschodniej Europy - bliny z grzybowym lub serowym nadzieniem. *Na dobry sen na pewno przyda się kieliszek izraelskiego wina, uważanego za jeden z lepszych na świecie lub miejscowej brandy. W kawiarenkach warto spróbować też aromatycznej, mocnej kawy i kardamonu.



Izrael - miasta

Jerozolima


Izrael - co warto wiedzieć



Izrael - Pamiatki z Izraela Pamiatki z Izraela
W Izraelu można zakupić wiele cennych pamiątek. Do najpopularniejszych należą towary mineralne znad ...
Izrael - Izrael informacje dla kierowców Izrael informacje dla kierowców
Na terytorium Izraela znajduje się dobrze rozwinięta sieć dróg ...
Izrael - Tradycje Izraela Tradycje Izraela
Izrael to przede wszystkim państwo wywodzące się z Ziemi Izraela, historycznie ...
Izrael - Małżeństwo izraelskie Małżeństwo izraelskie
Izrael to państwo zdominowane przez judaizm, a więc większość norm ...
Izrael - Kalendarz żydowski Kalendarz żydowski
Kalendarz żydowski, albo inaczej hebrajski jest zupełnie odmiennym kalendarzem ...
Izrael - Izrael ciekawostki Izrael ciekawostki
Symbole narodowe Historia flagi izraelskiej sięga roku 1897, kiedy to odbył się ...

Kuchnia izraelska - komentarze:


Kuchnia izraelska komentarz kasia
2015-01-12 15:06:10
Kuchnia Izraelska jak i Zydowska sa kuchniami miedzynarodowymi z wszystkich krajow gdzie ludnosc Zydowska zyla kiedys i gdzie dalej zyje,obie kuchnie sa przepyszne.


Kuchnia izraelska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies